September 27, 2017

Veliki uspeh prvog Vinskog maratona

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Da je uz vino trčanje mnogo lakše i zabavnije uverilo se više od 1.000 trkača, koji su učestvovali na manifestaciji Vinski maraton, koja je po prvi put održana u Srbiji, na Paliću od 22. do 24. septembra, a u organizaciji Udruženja Vinski maraton i preduzeća Park Palić. Pored trkača iz cele Srbije, na vinskoj stazi su trčali i takmičari iz Nemačke, Velike Britanije, Amerike, Turske, Singapura, Češke, Crne Gore, BiH, Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

Prvi Vinski maraton je manifestacija koja ima potencijal da bude među najvažnijim, najbrojnijim i najposećenijim u Srbiji“, rekao je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je otvorio manifestaciju. „Ova manifestacija se održava po prvi put i to je svojevrsni kuriozitet, imajući u vidu da imamo devet registrovanih vinskih puteva i još osam vinskih oaza. Ovo je najbolji način za brendiranje Palića i Subotice kao turističke destinacije, ali i Srbije sa stanovišta ovog vida turizma“ istakao je ministar Ljajić i dodao: „Danas probijamo led, preuzeli smo iskustvo drugih zemalja koje imaju mnogo veću tradiciju u organizaciji ovakvih maratona.

Na Vinskoj trci, čija je staza bila dugačka 21,1 km, u muškoj konkurenciji je pobedio Igor Stanojević, koji je vinsku polumaratonsku stazu istrčao za 1 sat 21 minut i 50 sekundi, a za njim su u cilj ušli Adrijan Malagurski i Đorđe Agatunović. U ženskoj konkurenciji je pobedila Ksenija Bubnjević, a drugo i treće mesto su zauzele Ivana Pavlović i Jamanta Šafranj.

 

Na ovoj trci su učestvovali profesionalni sportisti i rekreativci, a staza je prolazila kroz slikovite predele jezera Palić i okoline, kroz vinograde, pored vinarija, salaša i brojnih okrepnih stanica na kojima su se trkači osvežavali vinima koja su napravljena od grožđa iz vinograda kojim su upravo protrčali. Trka uživanja je bila namenjena svim uzrastima, rekreativnim trkačima i šetačima sa decom i kućnim ljubimcima, koji su na stazi dužine 6 km takođe imali okrepne stanice na kojima se služilo vino, sirevi, voće i voda. Inače, odlika vinskih trka je karnevalski duh, tako da su brojni takmičari trčali u veoma maštovitim kostimima, što je trku učinilo veoma zabavnom. Nagradu za najbolji kostim je dobila Danijela Nuspl, koja se kostimirala u pauna.

 

 

Pored trčanja, rekreacije i uživanja u prirodi, cilj ove manifestacije je bio i da se posetioci upoznaju sa procesom proizvodnje izvanrednih vina, kao i da uživaju u njihovim ukusima uz odličnu domaću hranu. Zato su bili organizovani obilasci lokalnih vinarija Zvonko Bogdan, Maurer, Tonković, Petra i Vinski dvor, koje su među najboljima u zemlji, kao i mnoštvo zanimljivih i edukativnih predavanja i vinskih radionica, degustacije najboljih vina uz lokalne specijalitete i zabavni program za sve uzraste. Posetioci su se takmičili u kotrljanju buradi i trčali sa punim čašama vina, a vina su se mogla degustirati i na Vinskom brodiću koji je plovio Palićkim jezerom. Na Velikoj terasi su degustirali najbolja lokalna vina učesnika Vinskog maratona, sireve i neobične gurmanske specijalitete. Takođe su održane i veoma zanimljive vinske radionice, gde su posetioci na interesantan i zabavan način od stručnih predavača mogli da saznaju sve o vinskom bontonu, kako se slažu hrana i vino, zašto je važno odabrati pravu vinsku čašu, kako izabrati i poslužiti vino.

Muzika je bila još jedan važan segment ove jedinstvene manifestacije, tako da su održani i besplatni muzički koncerti, koji su privukli i lokalno stanovništvo. Zvuci regea, rock’n’rolla, bluza, džeza, akustične i instrumentalne muzike koje su, na bini pored jezera, izvodili Del Arno Band, The Beatles tribute bend The Bestbeat, bend Fish in oil i subotički bend Iz principa, su na pravi način upotpunili uživanje u sadržajima koje je ponudila manifestacija Vinski maraton.

Ova manifestacija je jedinstvena u Srbiji i u svom prvom izdanju je postigla izuzetan uspeh. Ispunjeni su osnovni ciljevi koje su od početka podržali, pored Parka Palić i Turističke organizacije Srbije, i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tako da će već naredne godine zauzeti važno mesto na mapi kulturno-sportskih dešavanja u zemlji i regionu.

 

 

 

 

Category: Uncategorized

Vinski Maraton - Palić, Subotica