June 8, 2017

Dve medalje za Vinariju Tonković na ovogodišnjem Decanter World Wine Awards

Na jednom od najprestižnijih svetskih vinskih takmičenja Decanter World Wine Awards 2017. održanom u Londonu, Vinarija Tonković ostvarila je veliki uspeh! U konkurenciji od 17.200 vina koja su ocenjivali 219 međunarodnih stručnjaka i enologa, Vinarija Tonković osvojila je srebrnu medalju za Fantaziju 2012 i bronzanu medalju za Rapsodiju 2013.

Vinarija Tonković, osnovana pre 11 godina, poznata je po tome što je oživela kadarku, vojvođansku i slavonsku sortu grožđa. Zahvaljujući viziji Igancija Tonkovića, bivšeg diplomate, veterinara i dugogodišnjeg direktora palićkog zoološkog vrta, uspela je da afirmiše kadarku kao jedno od najvažnijih bačkih vina koje je konkurentno i u međunarodnim okvirima. O tome svedoče Decanterove nagrade.

Po mnogo čemu je Vinarija Tonković jedinstvena. Dok bela salašarska kuća, degustaciona dvorana sa drvenim stolovima, velikom peći, fotografijom osveštenja vina u Segedinu pred slanje u Vatikan i priznanjem opštine Subotica za razvoj turizma dominira vinogradom, dotle preko vinskog podruma bukvalno možete preći a da ga ne primetite! Ili stati na njegov krov, za koji mislite da je jedno od najviših brda u ovom delu Panonske nizije i imati pogled do pola Mađarske i Srbije. Kad nije magla… Naime, ukopan u zemlju i prekriven travom, ovaj savremeni objekat u koji se trenutno godišnje spakuje oko 17.000 litara krije brojne sitne tajne. Stotinak barik buradi od mađarskog hrasta leži na kuglagerima radi neprestanog okretanja, koristan trik da se vino ravnomerno razvija na talogu, a koji se retko viđa. Zasadi kadarke kod Tonkovića su drugi po veličini u Evropi. Kadarka je lagano, voćno vino sa pričom i tradicijom. Uz roze i laganu voćnu Fantaziju Vinarije Tonković, na tržištu su i dve daleko ozbiljnije etikete: Rapsodija i Ikon.

Kakva je sorta kadarka?

Kadarka je crna sorta grožđa koja je odigrala važnu ulogu u istoriji vinarstva u Bačkoj. Još sredinom XIX veka naširoko se sadila u Panonskoj nizini, da bi počela nestajati nakon Drugog svetskog rata, jer je gusti grozdovi i sklonost bolestima čine zahtevnom za uzgoj.

Poreklo kadarke još nije sa sigurnošću utvrđeno. Prema jednoj teoriji, kadarka potiče sa Skadarskog jezera (nekad su je zvali skadarka), a prema drugoj, riječ je o autohtonoj mađarskoj sorti. U mađarskoj literaturi kadarku najčešće uspoređuju s pinot noirom, iako sličnosti te dve sorte zapravo nisu velike.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: vinarijatonkovic.com i vino.rs

Category: Uncategorized

Vinski Maraton - Palić, Subotica