March 17, 2016

Vinarija Zvonko Bogdan – srpsko vinsko čudo!

Čardak ni na nebu, ni na zemlji, tako bi se moglo opisati zdanje Vinarije Zvonko Bogdan smešteno usred vinograda, između subotičkih jezera Palić i Ludoš (Ludaš).

       Ovde je sve grandiozno, kao da ste se popeli uz čarobni pasulj i ušli u dvorac onog džina. Tavanice ukrašene bojenim staklom koje je teško dohvatiti pogledom, sale za nekoliko stotina ljudi, kamin veliki kao zid, kožni desetosed i prostrana sala restorana, što je posebna priča. Naime, čitav taj ogromni prostor, duž tri zida natkriljen je ispustom nalik na balkon koji je ispunjen stogodišnjim garniturama, svetiljkama, artefaktima i hiljadama knjiga.

I dok neki raspravljaju da li je kod stvaranja enterijera arhitekta razmišljao o secesiji, drugi će uživati u nebrojenim slikama čuvenih autora koje bukvalno poput tapeta prekrivaju sve zidove, grandiozne stubove, pa čak i stepeništa ove neobične vinske galerije. A o bezbrojnim sitnim umetninama i živopisnim oslikanim skulpturama slikara Eugena Kočiša, čiji originalni radovi krase pojedine etikete Vinarije Zvonko Bogdan i koji svoj kompletni opus posvećuje ovoj vinariji, da i ne govorimo. Pritom, da sve bude još lepše, gde god kroz prozor bacite pogled, on završi u vinogradima!

             Vinarija Zvonko Bogdan prostire se na 5.200 kvadratnih metara i trenutno ima kapacitet od pola miliona boca vina, ali kako tvrde, lagano rastu uz svoje vinograde koji se danas prostiru na 62 hektara.

I baš kad se malo zamorite i zajapurite od sjaja koji vas okružuje, silazak u podrume, umesto željenog ohlađenja, tek će ubrzati vinski pritisak u žilama. Nekoliko metara ispod zemlje, okruženi najsavršenijom vinskom opremom na dva nivoa, osećate se kao da ste stupili u samo srce veličanstvenog vinskog organizma. Uz tankove od inoxa u kojima se rađaju bela vina i sve popularnije crveno Život teče, tu su veliki drveni sudovi najčuvenije svetske firme Seguin Moreau u kojima fermentiraju Cuvee No.1 i nova crvena perjanica kuće Icon Rubimus. A onda se otvaraju još jedne široke dveri od hrastovine i ulazimo tamo gde vinski turisti, nažalost, nikada neće ući – direktno u jednu od najvećih barik sala u Srbiji kojom neprimetno vlada više od deset raznih vrsta automatskih senzora. Preko 350 barik burića najrazličitijih stepena tostiranja, najvećim delom od francuskog hrasta i velike bačve od 2.500 litara.

Od svih tih tehničkih detalja, putnika namernika će degustaciona sala usred barik dvorane ostaviti bukvalno bez daha. Spolja posmatrano, ova velika staklena kutija osvetljena raskošnim lusterima od crvenog Murano stakla podseća na ultra ekskluzivni akvarijum u kome je umesto vode vino, a namesto zlatnih ribica, raspoloženi skup vinoljubaca. Malešna svetla stvaraju bajkovitu atmosferu oko desetak metara dugog masivnog stola od hrastovine koji namerno nije okružen stolicama. Ovde se uživa isključivo u vinu i ambijentu koji uz brojna umetnička dela čine i začeci neke vrste vinskog muzeja. Naravno, tu je i arhiv koji domaćini s mukom pune jer kažu, jedva im preostane po koja boca od svake berbe.

        

Apartmani, njih desetak u završnoj fazi, još nisu predstavljeni javnosti. Videli smo jedan koji u saglasju sa svime viđenim zasad funkcioniše kao konferencijska dvorana za tridesetak ljudi. A on je, kažu, jedan od manjih! Kako li izgledaju oni veći? Iskreno, dvoumimo se jedino da li je ovo zamak čuda ili idealno mesto za skup najznačajnijih ljudi sveta.

U svakom slučaju, nešto slično u vinskoj Srbiji ne postoji!

 

Cuvee No. 1

U stvaranju uspešnog vinskog brenda posebnu ulogu odigralo je jedno vino.

Cuvee No.1 iz berbe 2008 prvo je vino proisteklo iz naših vinograda i već samom pojavom osvojio je simpatije velikog broja ljubitelja vina, ali i veliki broj nagrada, među kojima se posebno ističe ona na Velikom Testu Vino.rs 2012 za najbolje vino Srbije – kaže menadžerka vinarije Gordana Mandić Pavković.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Vino.rs

Category: Uncategorized

Vinski Maraton - Palić, Subotica